Valitettavasti tarpeellinen

03.05.2016 - 10:12 Kuvat ja teksti: Petri Huhtinen

Tamperelainen aktivisti Simo Suominen tuli tunnetuksi, kun hän heitti mukillisen kolajuomaa valtiovarainministeri Alexander Stubbin päälle marraskuussa. Kola-attentaatiksi kutsuttu teko ei ollut ensimmäinen kerta, kun Suominen on harjoittanut aktivismia. Hän on ollut myös ympäristöaktivistien mukana keskeyttämässä Talvivaara Oy:n toimitusjohtajan puhetta, suorittanut tuomion totaalikieltäytymisestä ja ollut mukana mellakoissa. Kirjastoalan ihmisenä hän kokee kuitenkin olevansa pätevämpi kirjoittaja kuin aktivisti. Hänen mielestään fyysinen aktivismi on silti tarpeellista.

Simo Suominen on aktiivinen bloggaaja ja kirjoittaja. Kesällä 2015 hän julkaisi työttömyyttä koskevan pamfletin. Tänä vuonna on tarkoitus julkaista toinen, joka koskee ideologiaa. – On kohtalon ivaa, että minut tunnetaan mellakoista ja kolaiskuista, vaikka suurin osa ajasta menee ihan muuhun.

 

Suominen pitää kädessään Pirkanmaan käräjäoikeuden tuomiota, jonka hän sai kolaiskusta. Hänet tuomittiin päiväsakkoihin kunnianloukkauksesta ja lievästä vahingonteosta. Hän teki tuomiosta valituksen, ja asiaa käsitellään seuraavaksi hovioikeudessa.

 

Kolaiskua on kritisoitu siitä, että se lisää väkivaltaista kulttuuria Suomessa ja avaa mahdollisuuden vakavammille iskuille. Suominen tiedostaa itsekin, että hänen teollaan voi olla moraalisella ja yhteiskunnallisella tasolla negatiivista vaikutusta. Asialla on hänen mukaansa kuitenkin toinenkin puoli. – Fyysiset poliittiset iskut ovat pahoja, mutta olemme tilanteessa, jossa fyysisten iskujen puutteella on sitäkin hirvittävämpi hinta. Suomella ei ole varaa siihen, että voisi rauhassa odotella seuraavia vaaleja. Hinta on liian korkea, korkeampi kuin kolaiskujen ja fyysisen aktivismin hinta.

 

Ennen iskua Suominen kävi ostamassa kolajuoman läheisestä pikaruokaravintolasta. – Iskuni ei edusta ihanteellista kulttuuria, ja kannan kaiken vastuun teosta. Katson asian niin, että tein kahdesta vaihtoehdosta vähemmän hirvittävän. Jotain oli tehtävä. Sivistyneessä kulttuurissa näin selvästi valehdellut ministeri olisi tajunnut jo erota, Suominen sanoo.

 

Simo Suominen istuu samassa kahvilapöydässä, jossa hän marraskuussa odotti valtiovarainministeri Stubbin saapumista. Hän sanoo nähneensä paikalla itselleen tuttuja aktivisteja Kommunistisesta Nuorisoliitosta ja Joukkovoima-kansanliikkeestä. – Käsittääkseni heilläkin oli tarkoituksena huudella Stubbille jotain, mutta olin nopeampi oman tempaukseni kanssa, joten he tyytyivät taputtamaan.

||