Vinyylien pyörittelyä yömyöhään – ”Siistiä tässä hommassa on se, että jotain uutta oppii koko ajan.”

02.06.2017 - 21:59 Kuvat ja teksti: Veikko Eromäki

Onni Eromäki on kaksikymmentävuotias rytmimusiikki-intoilija. Hän viettää päivittäin tunteja Virtain sivukylällä Vaskivedellä sijaitsevassa autotallissa, johon hän on rakentanut pienen kotistudion. Omalaatuisen karussa ympäristössä rumpukoneet pauhaavat ja syntetisaattorit pärisevät nuotteja ääniraidoille. 

Vaskiveden kylän korpimetsät kätkevät suojiinsa eriskummallisia asioita. Eräässä autotallissa Keihäsjärven liepeillä sijaitsee pieni kotistudio. Epäjärjestyksen keskellä kaksi monitorikaiutinta tuuttaavat rumpukomppia ilmoille.

 

Rap- tai muun rytmimusiikin taustojen rakentaminen lähtee usein jykevän rumpukompin keksimisestä. Rumpukone on tuottajalle tärkeä työkalu, jonka kuminäppäimillä saa hyvän kosketuksen rytmiin. -Oikeitten rumpujen soitosta on paljon apua, rytmitajun pitää olla kohdillaan, Eromäki toteaa.

 

Kaikkein merkittävin tekijä valmiin sävellyksen kannalta on tietokoneen äänieditointiohjelma. Valmis sävellystyö muodostuu näytölle pikkuhiljaa, kun sen eri elementit asettuvat ääniraidoilleen.

 

Erilaiset syntetisaattorit ja ‘kiipparit’ eli elektroniset kosketinsoittimet näyttelevät tuottamisessa isoa roolia. Niillä voidaan luoda joko kokonaan uusi kappale tai niitten soitinvalikoimalla maustetaan ‘sämplättyjä’ eli lainattuja sävellyksiä. Sämplejä metsästetään vanhoilta vinyyleiltä kirpputorien tarjotessa valikoiman.

 

Erilaisilla ohjelmistoilla ja laitteilla työskentely on välillä yhtä taistelua. Parasta lopputulosta metsästäessä saa säätää äänitasoja loputtomalta tuntuvan ajan, ja toisinaan tuntuu siltä, että temppuilevat koneet ovat ryhtyneet kapinaan käyttäjäänsä vastaan. -Kyllähän tämä aika vääntämistä on välillä, maestro tuhahtaa lakonisesti.

 

Valmiin tuotoksen kuuntelu korvaa vaivannäön. Kaikkien osasten loksahtaessa paikoilleen syntyy tiukkaa tekelettä. Kolea autotalli ja tekniset ongelmat eivät haittaa, jos rakkautta lajiin löytyy tarpeeksi.

||