Artistin kuolema nostaa levymyyntiä

30.10.2013 - 19:17 Aino-Maija Kupias, grafiikka: Mira Aaltonen

Media nostaa usein artistin poismenon isoksi asiaksi, mikä näkyy myös myyntiluvuissa.

Rolling Stone -lehti julkaisi tiedon Lou Reedin kuolemasta sunnuntai-iltana. Yleensä suositun artistin kuolema saa myös muut kuin vannoutuneet fanit liikkeelle. Warner Music Finlandin myyntipäällikkö Timo Kivinen vahvistaa trendin.

– Media nostaa tietyn artistin poismenon isoksi asiaksi, joka luo tunnelatausta artistin ystävien joukkoon.

Kivinen mainitsee kotimaisen musiikkibisneksen kiintotähdiksi niin Kirkan, Kari Tapion kuin Tapio Rautavaarankin. Hän pitäytyy tekemästä yleistyksiä, mutta myyntiluvut kuitenkin kielivät samantapaisesta ostokäyttäytymisestä Atlantin toisellakin puolella.

Brändi on hereillä vielä pois nukkumisen jälkeen 

Esimerkiksi Michael Jacksonin kuoleman jälkeisellä kesäkuun viikolla kolme suosituinta albumia olivat Number Ones, The Essential Michael Jackson ja Thriller. Jälleenmyyjien varastot tyhjenivät kaikesta artistin tuotannosta yhden viikonlopun aikana.

Johnny Cashin albumi Unearthed puolestaan julkaistiin kaksi kuukautta kantritähden kuoleman vanavedessä. Diabeteksen kanssa viimeiset vuotensa kamppailut Cash ehti nauhoittaa kappaleet sopivasti ennen poismenoaan.

Kivinen kiistää levy-yhtiöiden ennakoivan mahdollista myyntipiikkiä ja puhuu mieluummin muusikon intohimosta ammattiaan kohtaan.

– Kyllä se artisti on siinä itse se, joka haluaa tehdä loppuun asti sitä asiaa.

Tämä saattaa Kivisen mielestä johtaa ristiriitaiseen ajatteluun siitä, että julkaistu levy olisi kiirehtimisen takia huono vaikka aikarajaa ei olisi.

Imago edellä

Amy Winehousen Back to Black -albumista tuli puolestaan 2000-luvun myydyin Britanniassa kuukausi laulajan kuoleman jälkeen. Kokonaisuudessaan levyä on ostettu 3,26 miljoonaa kappaletta. Yliannostuksen jälkeinen suosio on usein epävarmaa, sillä vanhemmat määräävät pienimpien fanien ostokäyttäytymistä.

– Jos artisti on kuollut huumeisiin tai alkoholiin, niin ei sekään ole aina positiivinen juttu, Kivinen toteaa.

Winehousen kohdalla mystinen 27 vuoden ikä on voinut lisätä kuolemaan liittyvää uutisointia ja näin ollen korottaa myyntilukuja.

– Koetaan, että todellakin lähti liian nuorena ja jäi paljon tekemättä.

Lou Reedin virallinen kuolinsyy on vielä mysteeri, mutta 71-vuotiaan rokkarin toukokuinen maksasiirrännäinen oli ollut huolenaihe leikkauksesta lähtien. Uutta musiikkia häneltä ei ole kuultu neljään vuoteen. Kivinen suhtautuu jyrkkään nousuun Velvet Undergroundin ja Reedin myyntiluvuissa epäilevästi.

– Ei ole kuitenkaan puhtaasti mitään sellaista kaupallista musiikkia.

||

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.