Asiakas ei hätkähdä kuvaa iholla – näkyvästi tatuoitu ei silti vielä pääse lentoemännäksi

Taneli Heinikosken mielestä tatuoitua ei enää katsota kuin halpaa makkaraa.
08.02.2017 - 17:56 Teresia Jokinen, kuvat: Emilia Anundi

Terveydenhoito- ja ravintola-alalla tatuointeihin suhtaudutaan suopeasti. Finnairin virkapukusääntöön kielto kuuluu yhä kielto näkyvistä tatuoinneista. Syrjintäperusteeksi tatuointia ei kuitenkaan voi laskea.

Suhtautuminen tatuointeihin muun muassa terveydenhoitoalalla on vapautunut. Ennen alalla oli tarkka yleisohje siitä, ettei kasvotatuointeja tai näkyviä kuvia iholla saanut olla. Nykyään selkeää linjausta ei ole.

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin ammattiasiain päällikkö Kristina Lamberg näkee tatuointien ottamisen yksilön oikeutena. Organisaatiota täytyy aina edustaa asiallisesti, mutta Lambergin mielestä tatuoinnit eivät voi vaikuttaa hoitajan ammattipätevyyden arviointiin.

– Psykiatrisilla vastaanotoilla voisi ajatella, että näkyvät tatuoinnit tulisi piilottaa, jotta potilaat eivät provosoidu.

"Itse suhtaudun tatuointeihin kielteisesti, mutta olenkin vanha fossiili"

Asiallisuutta ja siisteyttä kuitenkin vaaditaan. Ylihoitaja Eija Patteri Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiristä kokee, että suhtautuminen tatuointeihin on muuttunut vuosikymmenten myötä liberaalimmaksi. Patterin mukaan ennen ei olisi tullut kuuloonkaan, että työntekijöillä on näkyviä tatuointeja.

– Itse suhtaudun tatuointeihin kielteisesti, mutta olenkin vanha fossiili.

Asennoituminen tatuointeihin on muuttunut ajan kuluessa. McDonald’sin henkilöstöjohtaja Maarit Latvala kokee, ettei tatuoinneista ole pitkään aikaan ollut minkäänlaista keskustelua. Latvalan johtopäätös on, ettei tatuoinneista ole tullut ongelmia aikoihin. Ainut ohjeistus McDonald’silla on, etteivät näkyvät tatuoinnit saa olla loukkaavia.

"Nykyään ihmiset uskaltavat jopa syödä ruokaa, jonka vien pöytään"

Tarjoilija Taneli Heinikosken, 28, tatuoinnit eivät ole koskaan vaikuttaneet työnsaantiin. Hän on työskennellyt myös tavallista hienommassa ravintolassa, mutta siellä kuvat täytyi peittää pitkähihaisella paidalla.

Heinikoski on työskennellyt ravintola-alalla 10 vuotta. Tuona aikana asenne tatuointeja kohtaan on muuttunut paljon.

– Nykyään ihmiset uskaltavat jopa syödä ruokaa, jonka vien pöytään.

Virkapukusääntö kieltää lentomatkustamossa työskenteleviltä näkyvät tatuoinnit. Finnairille ei voi hakea matkustamohenkilökuntakoulutukseen, jos on koristellut ihoaan näkyvillä tatuoinneilla. Finnairin viestinnän asiantuntijan Satu Haataisen mukaan virkapukusäännön lisäksi vaikuttavat kulttuuriset syyt, koska töitä tehdään muuallakin kuin Suomessa.

– Sääntö on ollut voimassa aina, tai ainakin siitä asti, kun tatuoinnit ovat alkaneet yleistyä. Säännön ymmärtämisessä ei ole ollut ongelmia, Haataja sanoo.

Yhdenvertaisuuslain mukaan tatuointeja ei kuitenkaan lasketa syrjintäperusteeksi. Työlainsäädännön asiantuntija Katja Leppänen Elinkeinoelämän keskusliitosta sanoo, että tatuoinnin perusteella voi jättää palkkaamatta, koska työnantajalla on täysi vapaus valita haluamansa työntekijä. Työsuhteen aikana on kuitenkin voimassa tasa-arvoisen kohtelun velvoite, joka on eri asia kuin syrjintä. Tällöin pärstäkertoimen mukaan ketään ei saa asettaa eriarvoiseen asemaan.

– Lähinnä asiakaspalvelutehtävissä voi joissain tilanteissa olla perusteltua asettaa tatuoitu eriarvoiseen asemaan, jos tatuoituna on esimerkiksi kirosana tai hakaristi, Leppänen sanoo.

Miten tatuoinneista voi olla työelämässä myös hyötyä? Lue mielipide täältä.

Tatuoinnit työelämässä

• Noin 10–15 prosentilla EU-kansalaisista on tatuointi.
  • Tasa-arvolaki velvoittaa työnantajia edistämään tasa-arvoa työelämässä ja ennaltaehkäisemään sukupuoleen, sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun perustuvaa syrjintää.
  • Suomessa arviolta 15 prosentilla 20–30 vuotiaista on tatuointi.

Lähteet: STM, Työturvallisuuskeskus

Taneli Heinikosken mielestä tatuoitua ei enää katsota kuin halpaa makkaraa.
Taneli Heinikosken rintatatuointi on saanut kehuja asiakkailta.