Ensiapukurssit täyttyvät nyt vauhdilla – lähipiirissä sattuneet tapaukset herättävät toimimaan

Tampereen Ensiapuryhmään kuuluvat Sami Rantanen ja Maaria Kuitunen havainnollistavat elvytystilannetta.
01.02.2017 - 18:33 Ira Mellberg, kuvat: Leevi Vähälä

Suomen Punaisen Ristin ensiapukurssit täyttyvät Tampereella nopeasti. SPR:n tavoitteena on kouluttaa lisäksi tuhansia uusia ensiavun taitajia auttajakursseilla.

Kolmisenkymmentä Tampereen Ensiapuryhmän jäsentä täyttää puheensorinallaan ja iloisella tunnelmalla Tampurin luentotilan. SPR:n Tampereen vapaaehtoistoiminnan keskuksessa pidetään viikoittain ensiapuryhmän harjoitusiltoja, joihin kuuluu luento-osuuksia ja ensiaputaitojen opettelemista.

Illan luentoa seuraava Liisa Flinck-Vasama on toiminut SPR:n Tampereen osaston toiminnanjohtajana yli 30 vuoden ajan. Hän kertoo, että ihmiset ovat todella kiinnostuneita opettelemaan ensiaputaitoja.

– Tampereella ensiapukursseille on tunkua. Kurssit täyttyvät jopa pari viikkoa ennen ilmoittautumisajan päättymistä, ja moni kyselee varapaikkoja, Flinck-Vasama kertoo.

SPR:n Hämeen piirin kurssisihteeri Riitta Konttinen kertoo, että ensiapukurssien määrää on lisätty. Hämeen piirissä järjestetään keväällä 56 yleisöensiapukurssia. Suosituimpia ovat hätäensiapukurssit ja EA1-kurssi, jossa opetellaan ensiavun perusteita.

Tänä vuonna koulutetaan tuhansia auttajia

SPR:n osastot järjestävät tänä vuonna lyhyitä auttajakursseja, joissa opetetaan ensiaputaitoja. Lisäksi Tampereen Keskustorilla voi harjoitella ensiapua toukokuussa Punaisen Ristin viikolla.

Konttisen mukaan ensiaputaitojen opettelun suosiota selittää se, että yrityksissä pitää olla tietty määrä ensiaputaitoisia ihmisiä.

Ihmiset hakeutuvat opettelemaan ensiaputaitoja omasta aloitteestaan varsinkin, jos lähipiirissä on joutunut todistamaan tilannetta, jossa ensiaputaitoja on tarvittu.

– Läheisten sairaudet ja halu olla valmiina auttamaan ovat syitä, miksi ensiapukurssille osallistutaan, Konttinen kertoo.

Tampereen Ensiapuryhmän jäsenen Maaria Kuitusen mielestä ensiaputaidoista keskusteleminen on lisääntynyt. Kymmenisen vuotta ensiaputoiminnassa mukana ollut Kuitunen pitää tärkeänä, että jokainen osaisi hätäensiavun ja uskaltaisi auttaa.

Ensiapuryhmän tapaamiseen osallistuneella Kuitusella on pitkä lista syitä, miksi hän haluaa harjoitella ensiaputaitoja vapaaehtoisesti.

– Auttaminen ja ihana porukka ovat tärkeitä syitä. Ensiapuharrastus sopii hyvin opiskelijalle, sillä se kehittää johtamistaitoja työelämässä.

Suomalaisten ensiaputaidot ovat kehittyneet

Flinck-Vasama on huomannut, että eläkeläiset haluavat opetella ensiaputaitoja usein lastenlapsien vuoksi. Hän toivoisi kouluihin enemmän ensiapuopetusta, mutta koulut painottavat muuta opetusta. SPR on järjestänyt ensiapukoulutusta esimerkiksi Tampereen steinerkoulun 8.–9.-luokkalaisille.

Flinck-Vasaman mielestä suomalaisten ensiaputaidot ovat parantuneet, mutta myös välinpitämättömyyttä esiintyy.

– Sairaskohtauksen saaneet joutuvat odottamaan apua välillä pitkään, sillä monet ohikulkijat sivuuttavat heidät.

Pirkanmaan pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Matti Isotalo arvioi, että suomalaisten ensiaputaidot ovat kehittyneet pitkällä aikavälillä. Vaikka onnettomuuspaikalle sattunut olisi käynyt ensiapukurssin, joissain tilanteissa toimiminen on erityisen vaikeaa.

– Julkisilla paikoilla toimiminen vaatii siviilirohkeutta, Isotalo sanoo.

Ensiaputaitojen opetteleminen

• SPR:n Hämeen piirissä järjestetään keväällä 56 yleisöensiapukurssia.
  • Tampereella ensiapukurssin voi suorittaa Hämeen piirin koulutustilassa, Rongankatu 11:ssä.
  • Ensiapukurssi EA1 järjestetään Tampereella 2 kertaa kuukaudessa.
  • Suomi 100 -juhlavuosi näkyy 140 vuotta täyttävän SPR:n toiminnassa. SPR:n vapaaehtoiset järjestävät tunnin mittaisia auttajakursseja.

SPR:n Tampereen osaston toiminnanjohtaja Liisa Flinck-Vasaman mielestä edes parin tunnin ensiapuopetus on tärkeä.