Harrastus rakentaa ystävyyttä – ”Tanssi vapauttaa jotain sellaista, mitä normaalisti pyritään hallitsemaan”

Enni Järvinen ja Emmi Thomson löysivät yhteisen sävelen Tampereen Konservatorion tanssiopistossa.
15.02.2017 - 15:00 Julia Ylä-Outinen, kuvat: Petri Huhtinen

Yhteinen fyysinen harrastus lisää läheisyyttä. Itsensä toteuttaminen toisen kanssa tarjoaa perustan ystävyydelle.

Käytävällä säntäilee tohkeissaan olevia nuoria. Tampereen Konservatorion tanssiopisto järjestää ystävänpäivän kunniaksi tanssinäytöksen, ja esitys on juuri alkamassa. Pöydälle on nostettu pieni puu, jonka oksille saa ripustaa lappusia täydentämään lausetta ”Rakastan tanssia, koska…”

Yhteinen päämäärä, kuten voitto tai esityksen onnistuminen, yhdistää ihmisiä. Fyysinen harrastus luo hyvän pohjan ystävyyssuhteelle.

Tanssin kautta solmittu ystävyys säilyy

Enni Järvinen, 18, ja Emmi Thomson, 19, harrastavat samassa edistyneiden tanssijoiden ryhmässä. Kun tyttöjen tanssiryhmät yhdistettiin, Järvinen oli ensimmäinen, johon Thomson tutustui.

– Siitä taitaa olla neljä vuotta. Käymme myös samaa koulua, joten olemme päivittäin tekemisissä. Suurin osa vapaa-ajasta menee yhdessä tanssiessa.

Harrastamalla voi saada pysyviä ystäviä. Järvinen ja Thomson ovat tanssineet yli 14 vuotta.

– Minulla on paljon sellaisia tanssin kautta tulleita ystäviä, jotka ovat jo lopettaneet harrastuksen, mutta joista ei voi luopua, Järvinen kertoo.

Tampereen Konservatorion tanssiopiston ryhmillä on usein tiivis yhteishenki.

Fyysinen kosketus yhdistää

Sanna Raudaskosken mukaan ryhmäharrastuksessa toteutuu parhaimmillaan sekä sosiaalisuus että itsensä toteuttaminen. Raudaskoski on Tampereen yliopiston sosiaalipsykologian lehtori, joka on perehtynyt muun muassa sosiaaliseen toimintaan.

– Ihmisellä on luontainen tarve kuulua ryhmään. Harrasteryhmästä tulee helposti niin sanottu ”meidän ryhmä”, vaikka se ei olisikaan tiivis yhteisö.

Raudaskosken mukaan kulttuurissamme vallitsee tietty kurinalaisuus, jonka voi unohtaa tanssin rytmissä.

– Tanssi voi vapauttaa jotain sellaista, mitä ihminen normaalisti pyrkii hallitsemaan. Siinä pyritään pois älyllisestä suorittamisesta tai säännellystä toiminnasta.

Lajit, joissa ei ole kilpailuasetelmaa, tarjoavat hyvän perustan ystävyydelle. Yhteinen päämäärä luo yhteenkuuluvuuden tunteen. Raudaskoski sanoo fyysisten harrastusten olevan mielekkäitä.

– On arvokasta olla kosketuksessa toisen kanssa. Sellaiset harrastukset, joissa ollaan ihmiskontaktissa, rakentavat läheisyyttä.

Tanssimisessa voi kokea aitoa yhdessäoloa ja jakamista.

Ystävyys ja harrastus kulkevat käsi kädessä

Järvisen ja Thomsonin ensimmäinen muisto yhdessä on tanssin SM-kilpailut Tampere Areenalla. Jälkeenpäin esitys naurattaa.

– Olimme toukkia, jotka kuoriutuivat perhosiksi. Muistelimme tapausta juuri hiljattain, kun löysimme perhospuvut. Se oli ryhmämme ensimmäinen yhdistävä tapahtuma, Järvinen kertoo.

Ystävyys ja harrastus kulkevat käsi kädessä myös toisin päin. Ystävä voi Raudaskosken mukaan kannustaa ja motivoida harrastuksen pariin. Thomson on samaa mieltä.

– Olen monesti miettinyt lopettamista, koska tanssiminen vie aikaa. En kuitenkaan tahdo luopua ryhmähengestämme, Thomson sanoo.

Tanssiesityksessä musiikki hiljenee ja kädet ojentuvat toisiaan kohti. Yhdessä tanssipuun lehdessä lukee ”Rakastan tanssia, koska sieltä saa hyviä ystäviä.”

Harrastusten merkitys psyykkiselle hyvinvoinnille

• Aktiivinen kulttuuriharrastus on yhteydessä koettuun terveyteen, hyvän elämän kokemuksiin sekä pitkään ikään.
  • Osallistuminen kulttuuritoimintaan lisää yhteisöllisyyttä ja vahvistaa luottamusta.
  • Kulttuurin harrastaja elää kahdesta kolmeen vuotta pidempään kuin kulttuuria vieroksuva.

Lähde: Suomen Mielenterveysseura