Ilves-fanien toive toteutui tiistaina – "Omistajuuden vaihtuminen on hetki, jota on odotettu"

Monelta Ilves-fanilta putosi kivi sydämeltä, kun seuran johto vihdoin vaihtui.
08.02.2017 - 19:45 Elena Kurki, kuvat: Emilia Anundi

Ilves-Hockey Oy:n pääomistajuus vaihtui yhtiökokouksessa viime tiistaina. Nimi paperilla ei kuitenkaan kerro jääkiekkoseuran omistuksesta mitään. Henkisesti seura kuuluu faneille.

Kokouksen alkamiseen mennessä Ilveksen toimiston ulkopuolelle on kerääntynyt kymmenkunta fania. He odottavat pakkasessa uutisia kuohuviinipullojen kanssa.
 
– Emme luota mihinkään, ennen kuin näemme mustaa valkoisella! melutaan toimiston ulkopuolella.
 
Puoli tuntia kokouksen alkamisen jälkeen ulkoa kuuluu kovempaa melua. Ulko-ovet käydään lukitsemassa. Ulkona on hilpeämpi tunnelma kuin sisällä. Todellinen Ilves-henki välittyy.
 
– Vähän on kylmä, mutta kyllä hyvää kannattaa odottaa, kuuluu joukosta.

Urheiluseurat tarjoavat elämyksiä, esimerkkejä ja tarinoita

Urheiluseuroihin perehtyneen Sirpa Korkatin mukaan sitoutuminen urheiluseuraan voi olla hyvin eritasoista. Hän on ollut mukana tekemässä Urheiluseurat 2010-luvulla -raporttia. Korkatin mukaan elinikäistä sitoutumista urheiluseuraan on paljon. Se tarkoittaa sitä, että kausikortti ostetaan joka vuosi.
 
– Kun on lapsena mennyt perheen kanssa seuran peliin, niin helposti kasvaa sen joukkueen faniksi. Saman seuran faneja voidaan olla jo toisessa ja kolmannessa sukupolvessa.
 
Selvää on, että ulkona odottavat kannattajat ovat elinikäisiä faneja. Heistä yksi on Eetu Malhonen, joka ei tosin ostanut kausikorttia tälle vuodelle. Seuran yleinen ilmapiiri on ollut liian masentava. Silti perheessä kasvatetaan seuraavaa Ilves-fania.
 
– Kotona tytär kysyy, onko pakko lähteä peliin, koska Ilves häviää kuitenkin. Ensi kaudelle ostetaan kuitenkin kausikortit, tapahtui tänä iltana mitä tahansa.

Urheilu elämän ykkössisältönä

Uskolliset fanit eivät Korkatin mukaan häviä mihinkään, vaikka suosikkijoukkueella menisi huonosti. Tällä hetkellä Ilves-fanien luottamus vallanvaihtoon on suuri. Fanit haluavat Tuukka Raskista ja Risto Jalosta uusia omistajia, koska miehet ovat aikaisemmin pelanneet seurassa. Silloin ilvesläiset omistavat Ilveksen. Uusien omistajien toivotaan tuulettavan toimistoa.
 
– Toivottavasti Ilveksen iskulause ’’Tekeminen ratkaisee kaiken’’ yltää nyt myös toimiston ihmisiin, toteaa fani Mikko Koiranen.
 
Urheiluseuran johto vaikuttaa suoraan seuran menestykseen. Harrastajamäärät ja kumppanien hankinta ovat Sirpa Korkatin mukaan paljolti pääomistajan vastuulla.
 
Ilveksen tukiyhdistys Share Ilves ry on mukana urheiluseuran tukemisessa. Yhdistyksellä on Ilveksen osakkeita, mutta joukkorahoituksella ollaan hankkimassa vielä lisää. Korkatin mukaan toinen näkyvä tapa vaikuttaa on olla mukana faniyhdistyksessä, jonka kanssa seuran johto yleensä mielellään kommunikoi. Korkatti kertoo sosiaalisen median olevan tärkeä faneille. Verkossa heidän on helppo saada aikaan liikehdintää, jota seuran johdon on vaikea ohittaa.
 
Kello 18.43 Ilveksen tilojen kokoushuoneesta kuuluu taputusta. Pian jaetaan tiedote, joka tekee ulkona odottavat fanit hyvin iloisiksi. Odotettu omistajanvaihdos tapahtuu.
 
– Toivottavasti porukka löytää tiensä nyt oikeasti hallille. Helvetin hyvä fiilis. Kyllä skumppa tässä kohtaa maistuu, sanoo Malhonen samalla, kun avaa kuohuviinipulloaan.
||

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.

Fakta

Ilves-Hockey Oy:n omistajuus
  • Ilves-Hockey Oy:n pääomistajuus vaihtui seuran yhtiökokouksessa 7.2.2017.
  • Vincent Manngard oli Ilveksen omistajana vuodesta 1993 asti.
  • Uusia omistajia ovat osakeannin jälkeen mm. Tuukka Rask, Risto Jalo ja Petri Hietanen.
  • Ilveksen taloudella on mennyt pitkään huonosti, mistä on syytetty seuran johtoa.
  • Omistajanvaihdosta on yritetty aiemminkin siinä onnistumatta.

Jutun kuvat

Monelta Ilves-fanilta putosi kivi sydämeltä, kun seuran johto vihdoin vaihtui.
Yhtiökokouksen puhemies Kimmo Leinonen tiedotti Vincent Manngardin siirtymisestä syrjään.
Jukka Hirsimäki on väliaikaisen hallituksen jäsen. Hän jätti Porin Ässien toimitusjohtajuuden vuodenvaiheessa.
Ilves-fanit tutkivat innoissaan tiedotetta omistajanvaihdoksesta.
Fanit tyhjensivät samppanjapulloja Ilveksen toimiston ulkopuolella.