Itsevarmuutta ja omia rajoja ‒ naisten itsepuolustus ei ole vain potkuja haaroihin

Defendon itsepuolustuskursseilla lähes puolet osallistujista on naisia. Aiemmin tuli muutamia naisia lähinnä poliisikoulusta.
15.02.2017 - 17:55 Lotta Jokitalo, kuvat: Petri Huhtinen

Sosiaalisessa mediassa levinneet uhkakuvat hyödyttävät yrityksiä, jotka tarjoavat itsepuolustuksen lyhytkursseja naisille. Kursseilla opitaan esimerkiksi kuristamisesta ja tarttumisesta irrottautumista.

Naisille suunnattujen uhkatilanne- ja itsepuolustuskurssien tarjonta on lisääntynyt viime vuosina. Tatu Iivanainen Suomen Taekwondoliitosta arvioi, että sosiaalisessa mediassa leviävät valeuutiset ovat lisänneet turvattomuuden tunnetta.

‒ Tämä on markkinarako, johon jotkut ovat yrittäneet päästä. Taekwondossa ei missään nimessä koeta maahanmuuttoa syyksi turvattomuuteen.

Jarkko Savilepo Tampereen Defendo-seurasta kertoo, että he ovat tarjonneet naisille suunnattuja lyhytkursseja. Yleiset, kaikille suunnatut kurssit kuitenkin hyödyttävät naisia enemmän.

‒ Uskon, että meidän tarjoama koulutus riittää niille, jotka uskaltavat tulla miesten joukkoon, Savilepo sanoo.

Tampellassa Defendo-treeneihin osallistunut Tanja arvelee, että vähemmän maskuliiniset tilat harjoittelulle olisivat tarpeen. Häntä huolettaa, että itsepuolustus on vahvasti miesten harrastus.

‒ Naisten olisi syytä ottaa laji haltuun, sillä fyysisesti vahvemmat uskaltavat häiritä itseään heikompia.

“Haluaisin, että minua kohdeltaisiin treeneissä koon ja voiman perusteella, eikä naisena. Keho kestää enemmän kuin kuvittelin”, Janina Åberg sanoo.

Niskalenkki nakkikioskilla

Itsepuolustuksen peruskursseilla harjoitellaan yleisimmistä väkivaltatilanteista selviytymistä, kuten kuristamisesta irrottautumista.

Janina Åberg on edennyt Defendossa jatkokurssille. Hänen mielestään väkivaltatilanteita katsotaan usein miehisestä vinkkelistä.

‒ Koska olen nainen, minuun kohdistuu toisenlaista uhkaa kuin miehiin. Usein häirintään liittyy seksuaalisen vallankäytön elementti.

Åberg kertoo, että hän on kokenut väkivaltaista seksuaalista häirintää. Kerran hänen ystävänsä joutui rasistisen hyökkäyksen kohteeksi.

‒ Onnistuin säikäyttämään hyökkääjät oikealla koukulla, mutta en olisi silloin osannut tehdä enempää.

Fyysinen harjoittelu antaa itsevarmuutta.

‒ Täällä syntyy realistinen kuva omista rajoista, vaikka harjoitukset tehdään turvallisissa oloissa, kertoo Tanja.

Janina Åberg vääntää parinsa tatamiin Defendo-harjoituksissa. “Ei ole aikaa ajatella tekniikkaa, sieltä tulee mitä tulee.”

Feministisellä otteella häirintää vastaan

Väkivalta on sukupuolittunutta. Tämä on feministisen itsepuolustuksen perusajatus.

Feministisessä itsepuolustuksessa mentaalinen ja verbaalinen puolustautuminen yhdistyvät lyönteihin ja potkuihin.

Turkulainen Outi lähti mukaan feministiseen itsepuolustustoimintaan, kun hän hoksasi, että tavallinen treenikellari ei välttämättä ole kaikille turvallinen ympäristö.

‒ Joskus saleilla on tietynlainen machomeininki. Sellainen ilmapiiri ei sovi kovin monelle sukupuolta katsomatta.

Outi sanoo, että tavallisten seurojen ryhmäjako miehiin ja naisiin voi olla ulossulkevaa. Siksi feministinen itsepuolustustoiminta pyrkii olemaan avoin myös trans- ja queerihmisille. Queer kyseenalaistaa sukupuolen normeja.

‒ Sukupuoli on jotain mitä opitaan, ja siitä voi oppia ulos. Vain naisille suunnattua en kokisi itselle sopivaksi, Outi sanoo.

Hänen mielestään ihanteellista olisi, että kaikilla saleilla puututtaisiin seksismiin.

Feministinen itsepuolustusteoria on kehittynyt kokemusten kautta. Häirintää vastaan voi valmistautua esimerkiksi roolileikeillä. Kun eläydytään tilanteeseen, jossa omaa koskemattomuutta loukataan, tilannetta ja omia tunteita selitetään sanoin.

Tutussa porukassa voi treenata turvallisesti ja rohkaistua jatkamaan harjoittelua muualla.

Outin ja Tanjan nimet on muutettu. Miksi tarvitaan feminististä itsepuolustusta? Lue mielipide täältä.

Itsepuolustusta voi harrastaa monipuolisesti

• Tyypillisiä itsepuolustuslajeja ovat Krav Maga, aikido ja Scandinavian Defendo.
  • Feministinen itsepuolustus keskittyy fyysisen harjoittelun lisäksi henkiseen ja sanalliseen puolustautumiseen.
  • Tampereella on naisille suunnattua itsepuolustus- ja uhkatilannekoulutusta. Yritykset järjestävät kursseja kysyttäessä.