Köyhyys ja yksinäisyys piinaavat vanhuksia

Kalevi Ruokosuo elää kotonaan Tampereen kaupungin kotihoidon avulla. Kuva: Sarita Piipponen
07.12.2016 - 16:37 Lari Seppinen

Kolmannes 75 vuotta täyttäneistä kärsii yksinäisyydestä. Tampereen kaupunki on satsannut kotihoitoon iäkkäämpien ihmisten aseman parantamiseksi.

Vanhusten yksinäisyys vetää 70-vuotiaan Kalevi Ruokosuon mielen matalaksi. Hänellä on jälkikasvua ja tuttavia, jotka käyvät tervehtimässä, mutta tiedossa on tuttuja, joilla asiat eivät ole yhtä hyvin.
 
– Se on aina mukavaa, kun joku käy kylässä. Monet jäävät yksin. Heille päivät ovat seiniin tuijottamista jasängyssä makaamista.
 
Yksinäisyys on ongelma, jonka moni ihminen kohtaa eläkeiän alkaessa. Kun työyhteisö katoaa, ja jälkikasvu elää omaa elämäänsä, ihmiskontaktit vähenevät väistämättä.
 
Keuhkoahtaumaa ja monia muita sairauksia poteva Ruokosuo kehuu Tampereen kaupungin kotipalvelua. Hän saa apua kahdesti viikossa. Myös tytär vierailee säännöllisesti auttamassa hiljattain pyöreitä vuosia täyttänyttä isäänsä arkiaskareissa.
 
Tampereen kaupungin apulaispormestari Mikko Aaltosen mukaan kotihoitoa halutaan parantaa. Kotihoitoon on muun muassa palkattu 90 uutta työntekijää. Myös kuntoutusta tukevien palveluiden määrää on lisätty ihmisille, jotka eivät pysty poistumaan kotoaan. Esimerkiksi fysioterapia, lääkärien kotikäynnit sekä erilaiset kulttuuripalvelut ovat mahdollisia.

Tampereella satsataan vanhuksiin

Aaltosen mielestä Tampereen palvelun kotihoidossa on silti vielä kehittämisen kohteita.
 
– Ongelma on se, että ihmiset eivät löydä kaikkia palveluita tai osaa hakea niitä. Oma järjestelmämme ei tunnista kaikkia apua tarvitsevia, eikä osaa tarjota ihmisille oikeanlaista palvelua.
 
Aaltonen mainitsee erääksi ongelmaksi vanhusten alhaisen toimeentulon. Kansaneläkkeen tai takuueläkkeen varassa eläminen on hankalaa.
 
Elinolosuhteet Suomessa eivät saa myöskään Kalevi Ruokosuolta kiitosta. Sairaalassa käyminen ei ole halpaa, kun käyntejä on useita. Ruokosuo kuvailee tilannetta koruttomasti.
 
– Saan mennä viinakauppaan, mutta en sairaalaan. Se tulee halvemmaksi. Ja mikä helvetin sote-taksi? Se on Kela-taksi.
||

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.

Fakta

Vanhusten hyvinvointi Suomessa
  • Yksin asuvien yli 74-vuotiaiden määrä on lähes kaksinkertaistunut Suomessa vuodesta 1987 tähän päivään.
  • Tampereen kaupungin kotihoito keskittyy henkilökohtaisen hoivan ja hoidon tarjoamiseen kaikille yli 18-vuotiaille apua tarvitseville tamperelaisille.
  • Hallituksen kärkihanke kehittää ikäihmisten kotihoitoa iäkkäiden palveluita
  • Kolmannes 75 vuotta täyttäneistä kärsii yksinäisyydestä. Tampereen kaupunki on satsannut kotihoitoon iäkkäämpien ihmisten aseman parantamiseksi.

Jutun kuvat

Kalevi Ruokosuo elää kotonaan Tampereen kaupungin kotihoidon avulla. Kuva: Sarita Piipponen