Penkkarijulisteet kuvaavat abien mielenmaisemaa – ”Ihanteellinen penkkarijuliste on hauska ja yhteiskunnallisesti kantaa ottava”

Niko Sarkkomaa oli mukana penkkarijulisteen työtiimissä.Ella-Rosa Harmanen keksi idean.
15.02.2017 - 15:13 Aliisa Ristmeri, kuvat: Petri Huhtinen

Lukion opetussuunnitelman mukaan opetuksen tulisi valmistaa lukiolaisista yhteiskunnallisista asioista kiinnostuneita aktiivisia kansalaisia. Tamperelaisessa penkkariperinteessä rekkoja koristavat ajankohtaiset ja oivaltavat julisteet.

Abiturienttien siveltimet heiluvat Tammerkosken lukion kellarissa englannin kielen kuullunymmärtämiskokeen jälkeen. Penkkarijulisteen maalaaminen on pitänyt opiskelijat kiireisinä myös koeviikolla, vaikka alun perin oli sovittu, että keskitytään tentteihin. Abiturientit nousevat torstaina kello 12 penkkarirekkoihin.

Tammerkosken lukion kuvataidelinjalaisille on tänä keväänä tärkeintä, että penkkarijuliste on hieno. Julistetta on tehty tammikuusta lähtien ahkerasti sekä arkena että viikonloppuisin.

– Ihanteellinen penkkarijuliste on hauska ja yhteiskunnallisesti kantaa ottava, sanoo Tammerkosken lukion kuvataidelinjalla opiskeleva Ella-Rosa Harmanen.

Kuvataiteesta kiinnostuneet abiturientit halusivat ammentaa aiheen penkkarijulisteelle taiteesta. Inspiraationa on Michelangelon kuuluisa fresko Aatamin luominen. Työnimenä opiskelijat ovat käyttäneet nimeä Creation of Abi. Lopulliseksi nimeksi muotoutui Ylioppilaan luominen.

Julisteen aihe ei ole sidoksissa tämän vuoden ajankohtaisiin tapahtumiin, mutta sillä on sanoma. Michelangelon freskossa olevan Jumalan kasvojen päälle on abiturienttien versiossa maalattu Ylioppilastutkintolautakunnan logo. Aatamin päähän on laitettu ylioppilaslakki.

Abiturienttien valveutuneisuus näkyy penkkarijulisteissa

Tampereen yliopiston emeritaprofessori ja nuorisotutkija Helena Helven mukaan lukiolaiset ovat paremmin perillä asioista kuin esimerkiksi samanikäiset toisen asteen ammatillisia aineita opiskelevat. Lukiolaisilla on enemmän yhteiskunnallisia aineita opetuksessaan, ja valmistautuminen ylioppilastutkinnon reaalikokeen kysymyksiin kasvattaa yleistietoa.

– Penkkarirekkojen kyljissä on nähty viime vuosina politiikasta tuttuja hahmoja. Viime vuonna yksi abiturienttien suosimista kohteista oli esimerkiksi Alexander Stubb, jonka hallintarekisteriuudistukseen liittyvät lausunnot puhuttivat yhteiskunnallisesti, sanoo Helve.

Helve epäilee, että abiturientteja voisi puhuttaa tänä keväänä esimerkiksi Putin, Trump ja Brexit. Penkkaribanderolleissa on luultavasti tekstejä ja kuvia, jotka ottavat ilmiöihin kantaa joko puoltavasti tai kriittisesti.

Populaarikulttuuri jaksaa kiinnostaa

Tammerkosken lukion kuvataiteen opettaja Jaana Kortelainen sanoo, että abiturientit ideoivat ja toteuttavat heidän lukiossaan itse julisteensa. Hän pitää opiskelijoitaan hyvin tietoisina yhteiskunnallisista asioista.

– Erityisesti populaarikulttuuri kiinnostaa lukiolaisia ja näkyy opiskelijoiden kursseilla tekemän taiteen lisäksi penkkarijulisteissa, Kortelainen sanoo.

Kortelaisen mukaan Tammerkosken lukion kuvataiteen kursseilla on tänä vuonna aiheina muun muassa globaali vastuu, kansallinen identiteetti ja Suomi 100 -juhlavuosi. Yhteiskunnallisia teemoja käsitellään siis myös taideaineiden kursseilla.