Pispalan portaita alas Pariisiin

Osa Hiedanrannan tonteista tulee saarille, joita ei ole vielä edes olemassa. Kuva: Hiedanrannan ideakilpailu/Tampere.fi
07.12.2016 - 20:45 Johannes Blom

Tampereen Hiedanrantaan kaavaillaan aluetta, joka on paperilla yhtä suureellinen ja urbaani kuin maailman metropolit. Alueen suunnittelukilpailu on päättynyt marraskuussa ja voittaja julkistetaan joulukuun aikana.

Korkea rakentaminen pakenee keskustaa

Ideakilpailussa Hiedanrannan asukastavoite on 25 000 asukasta. Alue on kuitenkin vain noin kaksi neliökilometriä, joten käytännössä tämä tarkoittaa todella korkeaa rakentamista.

Hiedanrannan väestöntiheydeksi tulee noin 12 500 asukasta neliökilometriä kohti. Esimerkiksi New Yorkin Manhattanilla ihmisiä asuu 17 000 jokaista neliökilometriä kohden.

Aamulehti oli oikeilla jäljillä verratessaan joulukuun alussa tulevaisuuden Tamperetta Arabiemiraattien Dubaihin, sillä jos suunnitelmat käyvät toteen, Hiedanranta tulee muistuttamaan monia maailman suurkaupunkien asuinalueita.

Hiedanrannasta tulee valmistuttuaan Tampereen tiheimmin asuttu asuinalue. Esimerkiksi Hervannassa asuu hieman alle 25 000 ihmistä, mutta se on pinta-alaltaan yli kaksinkertainen verrattuna Hiedanrantaan. Tampereen kantakaupungin väestöntiheys on 1 635 asukasta.

Keskusta-alueen korkeasta rakentamisesta on keskusteltu pitkään. Monien mielestä se ei sovi Tampereen keskustan vanhempien arvotalojen yhteyteen. Hiedanranta pyrkii muodostamaan toisen keskustan tarpeeksi kauas vanhasta, jotta korkea rakentaminen olisi sopivampaa alueen kuvaan.

Mieluummin villiä, kuin tylsää

Tampereen Teknillisen Yliopiston arkkitehtuurin yliopistolehtori Minna Chudoba oli paikalla tilaisuudessa, jossa suunnitelmat paljastettiin ensimmäistä kertaa.

– Ideakilpailussa vedetään aina vähän överiksi. Hurjista ideoista on helppo lähteä karsimaan liioittelua pois ja liika realismi ei ole näyttävää suunnitelmissa, Chudoba kertoo.

Chudoban suosikkisuunnitelma on French Lines, joka on hyvä esimerkki Hiedanrannan halusta olla kuin Euroopan suurkaupungit. Suunnitelma muistuttaa Chudouban mukaan paroni Haussmannin 1800-luvulla Pariisissa toteuttamaa katu-uudistusta.

Hiedanrantaan suunnitellut bulevardit ovat kuin Pariisin Luxembourgin puutarhan luona risteävät Boulevard Saint-German ja Boulevard Saint-Michel pienoiskoossa.

Kaikissa suunnitelmissa korostuu rannan tiivis rakentaminen. Käytännössä se on kuitenkin hyvin hankalaa, sillä Näsijärven rannan maaperä on paikoitellen hankala. On tärkeää varmistaa huolellisesti maaperän lujuus ennen rakentamista.

Ei vain varakkaiden alue

Rannan läheisyyteen rakennettavan alueen talojen hinnat tulevat olemaan todennäköisesti kalliita. Chudoba toivoo, ettei Hiedanrannasta tule vain varakkaiden alue.

– Jos Hiedanrannasta halutaan elävä ja yhteisöllinen, kannattaa rakentaa asuntoja monille ihmisryhmille, hän kertoo.

Lähemmäksi Lielahtea vanhalle tehdasalueelle saattaa nousta rantatontteja halvempia asuntoja. Alueesta halutaan hyvä myös lapsiperheille, ja kilpailuun kuului pakollisena osana koulun ja päiväkodin suunnittelu.

Kehitys kehittyy, mutta millä rahalla? Lue lisää täältä.

Hiedanranta

Alueella toimi vuoteen 2008 asti sellutehdas. Tehtaan vanhat tilat ovat nyt väliaikaiskäytössä kulttuuritilana ja ne otetaan huomioon alueen suunnittelussa.

Alueen asemakaavat laaditaan vuosikymmenen loppuun mennessä ja rakentaminen aloitetaan pian sen jälkeen.

Alueelle tavoitellaan jopa 25 000 asukasta ja yli 12 000 uutta työpaikkaa.