Tampereen verran naisia sairastaa endometrioosia, mutta tieto siitä leviää hitaasti

Lähde: Endometrioosiyhdistys ry
01.02.2017 - 18:57 Anniina Rimpiläinen, kuva: Leevi Vähälä

Endometrioosipotilas saattaa kärsiä kivuliaista oireista jopa 9 vuotta ilman diagnoosia. Yksi syy diagnoosiviiveeseen on tietämättömyys taudista.

Tietoisuus endometrioosista on vähäistä. Nyt yleisen naistentaudin tuntemiseen on kehitetty uusia näkyviä keinoja. Tietoa sairaudesta Suomessa levittää Endometrioosiyhdistys, joka kohdistaa katseensa erityisesti nuoriin. Yhdistys on esimerkiksi koonnut terveystiedon ja liikunnan opettajille kouluihin toiminnallisen kuukautisista kertovan oppitunnin, jossa nostetaan esiin endometrioosi.

– Tiedostimme, että emme saa pelkkää endometrioosituntia kouluihin. Nyt tieto sairaudesta saavuttaa koululaiset kuukautisten ohella, toteaa yhdistyksen tuore toiminnanjohtaja Jutta Laino-Tabell.

Tietoisuutta lisätään myös endometrioosiviikolla, jolla yhdistys julkistaa uuden mobiilioirepäiväkirja Moonan. Oirepäiväkirjan tarkoituksena on toimia työkaluna kuukautiskierron seurantaan ja kartoittaa potilaan oireita ja kipuja.

–  Vaikenemisen kulttuuri hallitsee endometrioosia. Taustalla vaikuttaa ajatus siitä, että kuukautisten vain kuuluu olla kipeitä. Yhdistyksen tehtävä on purkaa vaitonaisuus ja tarjota näkyviä työkaluja taudin huomaamista varten, sanoo Laino-Tabell.

Diagnoosi voi venyä vuosilla

Endometrioosi on kohdun limakalvon pesäkesirottumatauti. Taudin oireisiin kuuluvat kivuliaiden kuukautisten lisäksi muun muassa alavatsakivut, suolen toiminnan häiriöt ja lapsettomuus. Suomen väkilukuun suhteutettuna diagnoosin saaneita naisia on suunnilleen Tampereen verran. Diagnoosi saattaa tulla kohdalle vasta, kun raskaus olisi ajankohtainen.

Tampereen yliopistollisen sairaalan naistentautien poliklinikan apulaisylilääkäri Riikka Niemi myöntää myös ajatuksen siitä, että naisten kuukautiskipuja tulisi vain sietää.

–  Valitettavasti diagnoosin saaminen voi kestää useita vuosia. Tauti voi oireilla pitkään, mutta sairauden mahdollisuus ei käy edes mielessä. Ei ymmärretä, että kuukautisten ei kuuluisi olla näin kipeitä.

Diagnoosi venyi myös tautia sairastavalla Outi Tolosella. Tolonen oireili pitkään ja osasi aavistella taudin mahdollisuutta. Endometrioosi todettiin hänellä neljä vuotta sitten kohdunpoiston yhteydessä.

–  Pesäkkeet nähtiin vasta, kun kohtu poistettiin, Tolonen kertoo.

Endometrioosi jatkuu yleensä läpi hedelmällisen iän ja rauhoittuu tavallisesti vaihdevuosi-iässä. Tautia hoidetaan leikkaushoidoilla tai hormonilääkityksillä. Myös tulehduskipulääkkeitä käytetään oireiden lieventämiseen.

Niemi korostaa taudin syyn olevan hormonaalinen, joten myös hoidon tulisi ensisijaisesti olla hormonaalista.

–  Hormonihoitoihin voi liittyä paljon negatiivisia asenteita, mutta se on ainoa keino vaikuttaa tautiin.

Muutos tapahtuu hitaasti

Niemi ja Laino-Tabell ovat yhtä mieltä siitä, että tietoisuus endometrioosista on parantunut viime vuosien aikana. Vielä on kuitenkin paljon tehtävää.

–  Me tarvitsemme kaikki sairastavat puhumaan aiheesta. Vertaistuki ja yhteistyö terveydenhuollon kanssa ovat avainasemassa, Laino-Tabell toteaa.

Tulisiko kuukautisiin liittyvä tabu purkaa? Lue mielipide täältä.

Endometrioosi

• Kohdun limakalvon pesäkesirottumatauti, jossa kohdun limakalvon kaltaista kudosta esiintyy kohdun ulkopuolella.
  • Endometrioosia sairastaa 10–15 prosenttia hedelmällisessä iässä olevista naisista. Diagnosoimattomien määrää ei ole osattu arvioida.
  • Oireisiin kuuluvat kivuliaiden kuukautisten lisäksi muun muassa suolisto-ongelmat, selkäkivut, krooninen väsymys ja lapsettomuus.
  • Endometrioosiviikkoa vietetään 20.—26. maaliskuuta.

Lähde: Endometrioosiyhdistys ry