Toimittajat ilman rajoja aloitti toimintansa Suomessa

Toimittajat ilman rajoja vieraili Tampereen yliopistossa 6. 11. kertomassa järjestön toiminnasta.
06.11.2013 - 18:02 Nikke Kinnunen, kuva: Nikke Kinnunen

Järjestön toimintaa on mietitty Suomessa vuoden päivät. Keväällä 2013 järjestö saapui Suomeen, puoli vuotta myöhemmin vaadittavat 50 jäsentä olivat kasassa.

Toimittajat ilman rajoja -järjestön Suomen jaosto hyväksyttiin osaksi kansainvälistä yhteisöä syyskuussa 2013. Suomi on ollut useasti toimittajien sananvapauden tilannetta mittaavissa tutkimuksissa ensimmäisenä. Suomen jaoston puheenjohtajan Kristian Sundgrenin mukaan parannettavaa kuitenkin on.

– Vaikka tilanne Suomessa on hyvä, elämme kuplassa. Kuva suomalaisista toimittajista on liian myönteinen. Hyvävelikerhot ovat yleisiä, ja toimittajat ja valtaapitävät ovat lähellä toisiaan. Tämä luo vääristyneen kuvan toimittajien mahdollisuuksista vaikuttaa.

Toimittajat ilman rajoja tahtoo pureutua Suomessa erityisesti kielivähemmistöjen tilanteeseen. Uusien vähemmistöjen, esimerkiksi arabiankielisten, mahdollisuus saada uutisointia omalla äidinkielellään on vielä varsin puutteellinen. Myös vanhempien vähemmistöjen kuten saamelaisten tilanteessa on parannettavaa.

Vaikka Suomenkin tilanteen kehittäminen on järjestölle tärkeää, liittyminen kansainväliseen yhteisöön antaa myös uudenlaisia mahdollisuuksia suomalaisille toimittajille. Toimittajat ilman rajoja toimii 150 maassa. Olemalla osana kokonaisuudessa, suomalaiset toimittajat saavat käyttöönsä koko järjestön kattavan tietopankin. Sen kautta toimittajat saavat esimerkiksi neuvoja vaarallisilla alueilla työskentelyyn.

– Järjestön kautta suomalaiset toimittajat saavat yhteyshenkilöitä ympäri maailmaa. Heidän on helpompi päästä lähemmäksi paikallista kulttuuria, ja sitä kautta heidän työnsä vieraissa maissa helpottuu, Sundgren sanoo.

||

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.