Turhautuminen kokosi kansalaiset kaduille

Rasisminvastaiset mielenosoittajat kerääntyivät Helsingin Asema-aukiolle.
07.12.2016 - 18:46 Markku Haavisto, kuvat: Sarita Piipponen

Perinteisesti harrastunnelmaisesta itsenäisyyspäivästä on vähitellen muodostunut kansalaisaktivismin päivä. Tiistain mielenilmaukset sujuivat kuitenkin rauhallisesti ilman suuria häiriöitä.

Salkoon nostetut siniristiliput liehuivat tuulenvireessä. Tunnelma Helsingissä oli kuitenkin hermostunut.

Itsenäisyyspäivän aikana järjestettiin useita mielenilmauksia, joista näkyvimmät olivat rasisiminvastainen Helsinki ilman natseja -kulkue, 612-soihtukulkue ja uusnatsijärjestön marssi.

Uusnatsien marssi herätti huolta Asema-aukiolla. Poliittisia tunnuksia kantavien mielenosoittajien lisäksi paikalle oli saapunut paljon ihmisiä, jotka eivät tavallisesti osallistu mielenilmauksiin.

– Tämä on selkeästi vastareaktio viimeaikaiselle rasismin nousulle. Tänne on tullut ihan tavallista porukkaa osoittamaan mieltään. Tämä ei ole mikään anarkistien pyrkimys päästä rähinöimään, kuten usein mielletään, kommentoi paikalla ollut mielenosoittaja.

Itsenäisyyspäivän mielenosoituksiin odotettiin tänä vuonna tuhansia osanottajia, minkä vuoksi pelättiin mielenosoitusten kärjistymisestä.

Vuosi sitten mielenosoitusten yhteydessä poliisi otti kiinni yli 130 ihmistä. Myös aiempina vuosina on mellakoitu.


Itsenäisyyspäivän mielenosoitukset sujuivat rauhallisemmin kuin vuotta aiemmin.

Hallituksen toimettomuus turhauttaa

Turhautuminen hallitukseen ja sen politiikkaan tuli selväksi mielenosoituksiin osallistuneiden puheista. Rasisminvastaiset mielenosoittajat paheksuivat viranomaisten haluttomuutta puuttua uusnatsien toimintaan.

– Tulin paikalle, koska tuntui, että on pakko. Jos viranomaiset ovat haluttomia estämään natseja marssimasta, niin kansalaisten täytyy, totesi mielenosoittaja Asema-aukiolla.

Tänä vuonna Pohjoismainen vastarintaliike järjesti ensimmäisen virallisen kansallissosialistisen marssinsa Suomessa. Marssin jälkeen uusnatsit siirtyivät ratsupoliisien saattamina Töölöntorille, missä he liittyivät 612-soihtukulkueeseen.

Uusnatsien marssille osallistunut Saija Siekkinen haukkui hallituksen, joka leikkaa vanhustenhoidosta ja vastaanottaa turvapaikanhakijoita.

– Nämä poliitikot ja muut antavat sitten tämän maan perse pitkällä muille.

Poliisin aiempia vuosia parempi valmistautuminen turvasi illan kulun

Poliisi oli varautunut mahdollisiin mielenosoittajien välisiin yhteenottoihin. Kulkueiden reitit suunniteltiin mielenilmauksien järjestäjien kanssa tarkasti, jotta vältyttäisiin kulkueiden kohtaamiselta.

Kaisaniemen puistossa mielenosoittajat erottivat toisistaan sadan metrin tyhjä alue ja rivistö poliisiautoja.

– Poliisi neuvotteli ennakkoon järjestäjien kanssa ja yhdessä sovituista asioista pidettiin kiinni. Näin vältyttiin konflikteilta ja tilaisuudet saatiin pidettyä varsin rauhallisissa tunnelmissa, ylikomisario Juha Hakola kertoi jälkikäteen.

Rauhallisesti sujuneen illan aikana vain seitsemän henkilöä otettiin kiinni. Lopulta itsenäisyyspäivän merkittävimmäksi puheenaiheeksi nousi Linnan juhlien nännit eivätkä kaduilla kulkevat natsit.

Lue lisää näköislehdestä 13/2016.

||

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.

Fakta

Itsenäisyyspäivän mielenosoitukset

  • Poliisin arviot mielenosoittajien määristä: Helsinki ilman natseja -mielenosoitukseen osallistui noin 3000 henkilöä, Pohjoismaisen vastarintaliikkeen marssi keräsi alle 200 osallistujaa ja 612-soihtukulkueessa oli alle 2000 osallistujaa.
  • Mielenosoituksien yhteydessä poliisi otti kiinni seitsemän henkilöä.
  • Verrattuna viime vuoden 130 henkilön kiinniottoon itsenäisyyspäivä oli rauhallinen.

Jutun kuvat

Rasisminvastaiset mielenosoittajat kerääntyivät Helsingin Asema-aukiolle.
Mielenosoitukset sujuivat tänä vuonna aiempia rauhallissemin.
612-kulkueen soihdut syttyivät Töölöntorilla ennen kulkueen alkua.