Uutisanalyysi: Kelan silmissä avoliittojen määrä kasvaa kertaheitolla

08.02.2017 - 18:57 Ellanoora Kauppila

Helsingin Sanomissa uutisoitiin toissa päivänä, että Kela pyytää ymmärrystä. Ymmärrystä tarvitaan, koska Kela voi epäillä jatkossa myös saman sukupuolisia kämppäkavereita avopuolisoiksi.

Vuonna 2016 asumistukihakemuksia hylättiin 2384. Tähän mennessä vain kämppiksinä asustavat heterot ovat joutuneet todistelemaan parisuhdestatustaan Kelalle, mutta maaliskuusta lähtien ei ole väliä, asuuko miehen vai naisen kanssa. Todennäköisesti väärinymmärrysten määrä siis kasvaa. Kun avioliitosta tulee sukupuolineutraali, myös avoliiton katsotaan olevan kahden henkilön välinen eli samalla tavalla sukupuolineutraali. Kelan etuuspäällikön Anna Mäki-Jokelan mukaan tasa-arvoisen avioliittolain myötä muutetaan myös Kelan etuuslakeja, muun muassa yleisestä asumistuesta annettua lakia.

Julkisuudessa on silloin tällöin tullut esille, kuinka Kela naittaa ihmisiä. Tähän asti avoliiton on katsottu olevan vain naisen ja miehen välinen, koska myös avioliitto on ollut naisen ja miehen välinen. Nykyisin Kela saattaa pitää eri sukupuolisia kämppäkavereita avoparina. Asumistukea tarvitseville kämppiksille Kelan tulkinta on tuottanut joko tukirahan pienenemistä tai työtä väitteen torppaamiseksi.

Muutospyyntöjä hyväksytään kymmeniä

Kela perustelee asumistukien hylkäyksiä muun muassa sillä, että asunnossa katsotaan asuvan avopuolisot, erillisistä vuokrasopimuksista huolimatta. Viime vuoden aikana Kelalta pyydettiin muutosta 154 tapauksessa ja näistä muutospyynnöistä 54 lopulta hyväksyttiin. Ei voi kuitenkaan tietää mahtuuko tähän määrään useita huijaustapauksia. Jää myös nähtäväksi, kuinka paljon uuden säädöksen takia asumistukia koskevat muutoksenhakuilmoitukset lisääntyvät.

Päätökset ovat lopulta kiinni käsittelijästä ja hakijan vakuuttelutaidoista. Hylkäys tai hyväksyminen on pienestä kiinni. Tästä syystä ymmärrystä ja kärsivällisyyttä vaaditaan. Kun on helppo huijata rahan toivossa ja tarpeessa, niin yleensä mahdollisuus silloin käytetään. Harva on niin enkeli, että jättää ilmaisen rahan ottamatta. Kela voisi käyttää resurssejaan paremminkin.

Kikkailulla pelastetaan oma nahka

Etuuksissa huijaaminen on monelle pakon vaatimaa arkitodellisuutta. Heidi, 25, asuu poikaystävänsä kanssa, mutta Kelalla on parisuhteesta toinen tieto. Heidillä ja hänen poikaystävällään on oikeasti yhteinen vuokrasopimus, mutta Kelaa varten omansa. Heidi kertoo, että olisi pulassa, jos asumistuki tippuisi vähänkin. Pelko siitä, että kaikkien Kelassa tapahtuvien muutosten takia tukia laskettaisiin, on hänelle varma yöunien menettäjä. Heidi ei haluaisi valehdella tai kikkailla, mutta hänestä vaikuttaa siltä, että nykypäivänä rehellisyydellä ei saa mitään.

Kelan etuuspäällikkö Mäki-Jokelan mukaan tulevaisuudessa kaikkia ei epäillä avopuolisoiksi, vaan asiassa käytetään harkintaa. Kelaa voi epäilyttää, jos kaksi lähes saman ikäistä asuu yhdessä pienehkössä asunnossa, sukupuolista riippumatta. Tällöin Kela kysyy asiasta. Erilaisella asumista koskevalla selvityksellä, esimerkiksi pohjapiirustuksella voi osoittaa, ettei seurustele asuinkumppaninsa kanssa.

Vuosi sitten hyväksytty tasa-arvoinen avioliittolaki astuu voimaan maaliskuun alussa. Tämä lisää ihmisten oikeuksia, mutta ei Suomesta tasa-arvoista tälläkään lakimuutoksella saada. Vaikka naimisiin ei olisi menossa, niin lakimuutos saattaa silti viedä asumistuen.

||

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.