Uutisanalyysi: Pääministeri on koko kansan sylkykuppi

08.02.2017 - 17:20 Alina Koskela

Suomen vihatuin mies lienee Juha Sipilä. Viimeksi valtiopäivien avajaisissa vihaiset kansalaiset marssivat Juha Sipilän eroamisen puolesta. Sipilä ei ole ensimmäinen kansan vihaa kohdannut pääministeri, sillä vihamielinen ilmapiiri poliittisia päättäjiä kohtaan on kiristynyt viime vuosina. Gallupit kertovat Juha Sipilän kannatuksen rypevän pohjamudissa.

Jyrki Kataisen kaudelta tuttu Jyrki ”käteinen”-vitsi on muuttunut avoimeksi solvaamiseksi ja halventamiseksi. Sanoista on siirrytty monimuotoisiin tekoihin: Alexander Stubbia vastaan osoitettiin mieltä muun muassa kolajuoman ja kotihyökkäyksen voimalla. Sipilä-viha konkretisoitui uudenvuoden kansanjuhlassa massiivisin buuauksin ja toistuvin mielenosoituksin.

Poliittinen johto on valittu demokraattisilla vaaleilla, mutta silti viimeisimmät pääministerit on yritetty savustaa keinolla millä hyvänsä ulos politiikasta. Alexander Stubbin ura muuttui ulosajoksi ja julkiseksi nöyryytykseksi, joka odottanee Juha Sipilääkin. Puolustelijat ovat vähissä.

Juha Sipilä ja Alexander Stubb ovat olleet kausiensa alussa äärimmäisen suosittuja, joten on hyvä pohtia mikä on kääntänyt kansan ja median kelkan. Molemmat menettivät tuen todella nopeasti. Epäsuosion taustalla lienee useita syitä, joista selvimmät ovat ministereiden henkilökohtaiset virheet, aikaansaamattomuus ja epäsuosittu leikkauspolitiikka.

Helsingin yliopiston mediatutkijan Anu Kantolan mukaan poliittisten skandaalien määrä on noussut selkeästi vuosikymmenten kuluessa. Sosiaalisen median kautta kohut paisuvat nykyään todella valtaviksi. Luokkapuolueiden asema on horjunut, ja liikkuvat äänestäjät näkyvät politiikassa nopeina kannatusvaihteluina. Ideologia tiivistyy johtajaan. Ihmiset äänestävät suurin odotuksin, mutta poliittisen muutoksen aikaansaanti on vaikeaa Suomessa monipuoluehallituksen takia ja pettymys kohdistuu pääministeriin.

Alexander Stubbin virheelliset lausunnot hallintarekisteristä ja Juha Sipilän harkitsemattomuus Ylen arvostelussa osoittivat, että pääministerillä ei ole varaa yhteenkään erehdykseen. Kantolan mukaan Juha Sipilään laskettiin suuria toiveita, sillä hän tuli politiikan ulkopuolelta, mutta yritysmaailman johtamistapa on lopulta kääntynyt häntä vastaan.

Loka kaatuu ennemmin tai myöhemmin jonkun niskaan

Istuvan johtajan syyttäminen nykyisestä huonosta tilanteesta on tyypillistä. On silti syytä muistaa, että yksittäisen henkilön sijaan taustalla on aiempina vuosina tehty epäonnistunut politiikka. Vuosien varrella kertynyt loka kaatuu ennemmin tai myöhemmin jonkun niskaan siivottavaksi, ja pääministeriltä odotetaan ihmetekoja. Kantolan mukaan Juha Sipilä törmäsi  muun muassa talouskriisiin ja hätäisesti valmisteltuihin päätöksiin.

Suomalaiset ovat vaatineet muutosta, mutta viime vuodet ovat osoittaneet, että vaikeassa tilanteessa kukaan ei ole kyennyt tyydyttämään äänestäjiä. Negatiivinen ilmapiiri saa myös päätöksenteon junnaamaan paikoillaan. Ainoaksi ratkaisuksi tarjotaan johdon vaihtamista, mutta kuka vastaanottaa seuraavaksi paikan kansan sylkykuppina? Seuraava pääministeri tarvitsee rautaisen nahan, sillä kansan vihaisuudelle ei näy loppua.

Olennainen osa pääministerin virkaa ja demokratiaa ovat vihaiset kansalaiset, kritiikki ja sen sietäminen. Pääministeri on vastuussa Suomelle teoistaan. On silti syytä pohtia, meneekö jossain vihan sietokyvyn ja kritiikin kohtuullisuuden raja. Myös istuva pääministeri on ihminen.

||

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.