Uutisanalyysi: Reippauteen on totuttava

15.02.2017 - 18:30 Anniina Rimpiläinen

Nuorten kesätyöpaikat viedään käsistä helmikuussa. Hakijoita on valtavasti, ja kilpailu on kovaa.

Kilpailu kesätyöpaikoista käydään nyt. Erityisesti nuorille kesätyö ja ensimmäinen työpaikka ovat tärkeitä tulevaisuuden kannalta. Työpaikan saanti tyhjällä ansioluettelolla vaikeutuu, mitä enemmän ikää kertyy.

Media täyttyy nyt kesätöihin liittyvistä uutisista ja hakuvinkeistä. Nuoren työnhakijan on oltava iloinen, reipas ja sosiaalinen sekä joustava, ahkera ja tunnollinen. Vaatimuslistat ovat pitkiä.

Helsingin Sanomissa (12.2) haastateltiin neljää nuoria kesätyöntekijöitä palkkaavaa yritystä. Muumimaailman, Keskon, Mc Donald’sin ja Fazerin edustajat kertoivat kaikki etsivänsä reippaita ja energisiä nuoria. Kaikille reippaille ei silti välttämättä riitä töitä taloudellisen taantuman Suomessa.

Kokemuksesta ja suhteista on hyötyä

Pirkanmaan työ- ja elinkeinotoimiston asiantuntija Leena-Maria Surakka korostaa nuoren omaa aktiivisuutta. Hänen mukaansa kaikki aikaisempi työkokemus on tärkeää.

Kokemuksen korostaminen on työnantajan kannalta ymmärrettävää, mutta voi pahimmillaan aiheuttaa nuorelle työnhakijalle noidankehän. Päästäkseen töihin tulisi olla kokemusta, mutta kokemusta on mahdotonta saada ilman ensimmäistä työpaikkaa.

Kovassa kilpailussa myös vanhempien suhteilla potentiaalisiin työnantajiin on merkitystä. Aamulehden (8.2) haastattelukierros Tampereen yhteiskoulun lukiolaisten keskuudessa osoitti, että kesätyöpaikka on tiedossa niillä, joilla on suhteita. Lukiolainen Melike Uludag totesi, että ”on semituuria, jos sattuu saamaan työpaikan hakemuksella, kun hakijoita on niin paljon”.

Surakka toteaa, että sukulaissuhteiden ei pitäisi nykyään vaikuttaa työpaikan saamiseen. Hän kertoo kuitenkin, että monen nuoren on helpompi hakea töitä, kun tietää mistä ja mitä hakee. Vanhemmista voi olla tässä apua. Lisäksi hänen mukaansa on tärkeää luoda itse omia verkostoja esimerkiksi TET-harjoittelun kautta. Tärkeintä on hakea rohkeasti työpaikkoja ja kaikenlaista työtä.

Jokaisen on erotuttava joukosta

Kovassa kilpailussa joukosta erottuminen on välttämätöntä. Työnhakupalvelu Monsterin työnhakuasiantuntijan Mirva Purasen mukaan yleisin ongelma on liian yleisluontoinen hakemus. Puranen kertoo, että jokaista hakemusta kannattaa räätälöidä sen mukaan, mihin on hakemassa. Laadukas hakemus hyvin mietittyihin kohteisiin tuottaa paljon paremmin tuloksia kuin hakuammunnalla heitetty geneerinen hakemus. Jokaiseen työtehtävään työelämän alkumetreillä kannattaa suhtautua oppimiskokemuksena. Purasen mielestä jokaisesta työstä oppii, oli ensimmäinen työpaikka sitten mansikkamaalla, puhelinmyynnissä tai siivojana.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö avasi Rekrytorin keskiviikkona Tampereella. Tiedotustilaisuudessa myös Niinistö korosti, että ensimmäistä työpaikkaa hakiessa ei kannata olla valikoiva. Ensimmäinen kesätyö on harvoin oma unelmien työpaikka. Niinistökin totesi ensimmäisen kesätyönsä juurikkaiden harventajana olleen yksitotista hommaa.

Työnhaku ei helpotu nuorilla tulevaisuudessakaan. Kilpailu jatkuu korkeakouluissa ja niiden jälkeen. On vain opittava olemaan reipas ja ahkera, vaikka työpaikan saaminen on vaikeaa hakijan loputtomasta positiivisesta ominaisuuslistasta huolimatta.