Uutisanalyysi: Täytteet tekevät pizzan

07.12.2016 - 16:14 Petri Jääskeläinen

Hillary Clinton pyörittää washingtonilaisessa pizzeriassa okkultistista pedofiilirinkiä, johon kuuluu joukko Yhdysvaltojen johtavia poliitikkoja. Kuulostaa melko älyttömältä, vai kuinka?

Yhdysvaltojen presidentinvaalien alla Wikileaks vuoti verkkoon Clintonin kampanjatiimille kuuluvia sähköposteja, jotka saivat keskustelualusta Redditin käyttäjät innostumaan.

Verkkosivustolle perustettiin pian yhteisö, joka alkoi selvittää viestien koodeja. Tapaus sai nimekseen Pizzagate.

Internetsalapoliisit löysivät viesteistä symboleja, joiden voitiin tulkita viittaavan pedofiliaan. Esimerkiksi cheese pizzaa pidettiin koodina child pornographylle.Valeuutissivustot, kuten Your News Wire, lähtivät lietsomaan tarinaa ja se paisui valtaviin mittoihin. Suuret mediatalot reagoivat aiheeseen vasta kun viesteissä mainitun pizzerian pitäjä alkoi kärsiä häirinnästä.

Valtamedia ei korjannnut lainkaan käyttäjien löytämiä näennäistodisteita vaan käsittelivät lähinnä häirinnän seurauksia. Tämän innosti rikostutkijoita ja toimittajia leikkivät kansalaiset luisumaan yhteiskunnan nurjalle puolelle ja uhkailemaan pizzerian pitäjää ja työntekijöitä sekä heidän perheitään.

Pyhittääkö tarkoitus keinot?

Verkon kansalaisjournalismi on erittäin ongelmallinen keino vaikuttaa yhteiskuntaan. Käyttäjät toimivat anonymiteetin suojissa eikä tietoja vahvisteta. Juorut voivat muuttua nopeasti totuudeksi ja toisinpäin.

Näennäisjournalistiset sivustot useimmiten korostavat kokemusasiantuntijuutta ja faktojen valikointia sekä vastakkaisten näkemysten mustamaalaamista.

Oman elämänsä mestarietsivät toimivat usein alustoilla, joilla sensurointi on vajavaista. Reddit ja erilaiset kuvalaudat ovatkin paikkoja, joissa villeimmistä spekulaatioistakin voi tulla yleinen mielipide. Reddit tosin poisti kaiken Pizzagate-keskustelun sivultaan, kun aihe villiintyi liikaa.

Yhdysvaltalaismedia ei kokenut tarpeelliseksi nostaa teoriaa julkiseen keskusteluun. Syytä kuitenkin olisi ollut.

Väärä tieto lisää uhkaa

Tällä viikolla Pizzagate sai näkyvää jatkoa. Media heräsi eri puolilla maailmaa kertomaan tapauksesta uudelleen, kun salaliiton keskiössä olevaan pizzeriaan saapui vierailulle mies haulikon kanssa. Vahingoilta säästyttiin tällä kertaa.

Uutisointi keskittyi alussa jälleen vain valeuutissivujen levittämään tietoon, kunnes lehdet avasivat teorian taustoja yleisöilleen. Vahinko oli kuitenkin jo tapahtunut.

Salaliittoteoreetikot turhautuvat siihen, että media ei kerro heitä kiinnostavista aiheista. Pizzagaten tapauksessa kyseessä ei ollut enää edes marginaalinen, muutaman sekopään hourailu, vaan kokonainen asialleen omistautunut yhteisö.

Tähän valtamedian olisi pitänyt tarttua. Huolellinen väitteiden kumoaminen olisi voinut estää, tai ainakin hidastaa tilanteen kärjistymistä. Valheellisen tiedon kuittaaminen olankohautuksella ei enää riitä.

Parhaiten verkossa leviävät kärjistetyt ja yksinkertaistetut tarinat. Se on osasyy valeuutissivustojen menestykseen. Googlen algoritmit myös tukevat lukijan maailmankuvaa ja siksi valejutuista päädytään toisiin valeuutisiin.

Tilanteeseen yksi ratkaisu voisi olla pidempien ja laadukkaampien juttujen tekeminen. Journalistit voivat taistella tunteisiin vetoavaa valeuutisointia vastaan vain kiinnostavasti esitetyillä faktoilla. Se ei kuitenkaan yksin riitä. Kuluttajien valinnat ratkaisevat, millainen tieto leviää.

||

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.