Uutisanalyysi: Trumpin teot pöyristyttävät, mutta eivät yllätä muslimeja

01.02.2017 - 17:35 Oona Kujala

Tamperelainen Mustafa Kara ei hämmästynyt Donald J. Trumpin valintaa Yhdysvaltain uudeksi presidentiksi. Tampereen Islamin Yhdyskunnan puheenjohtajalle muslimivastaisuuden korostumisessa ei ole mitään uutta. Trump on vain yksi loputtomien ihmisten joukossa, joka vastustaa julkisesti muslimeja ja vaikeuttaa heidän elämäänsä.

Vain muutaman viikon presidentin virassa ollut Trump on pistänyt tuulemaan. Vielä ennen Trumpin virkaanastujaisia oli toivoa, että uhkaukset ovat vain uhkauksia, mutta tuore presidentti todisti toisin.

Viime perjantaina Trump allekirjoitti täytäntöönpanomääräyksen, jolla muslimienemmistömaiden kansalaisten pääsyä Yhdysvaltoihin rajoitetaan. Määräys on väliaikainen ja kestää 90 päivän ajan. Samalla Yhdysvaltojen pakolaisohjelma menee jäihin neljäksi kuukaudeksi. Kaikkialla maailmassa älähdettiin järkytyksestä, ja internet täyttyi vauhdilla Trumpin teon vastaisista kommenteista kantaen #muslimban-hashtagia.

Trump tekee, mitä lupaa

Yhdysvallat ei ole ainoa maa, joka reagoi epävarmuuteen ja pelkoon kallistumalla kohti poliittista ääripäätä. Yhdysvaltojen lisäksi Euroopassa populistiset liikkeet ovat saaneet jalansijaa politiikassa. Terrorismin pelko saa ihmiset toimimaan. Trumpin kannattajat ovat epäilemättä riemuissaan, kun terrorismin ongelmalle luvataan ratkaisu ja tekoihin myös ryhdytään. Kuten Trump on itse sanonut, hän tekee, mitä lupaa.

Trumpin tekojen todellisia syitä voi vain arvailla. Teon epäinhimillisyys ja pakolaisten olojen vaikeuttaminen kauhistuttivat ihmisiä Suomessa asti. Pohjois-Amerikan tutkimukseen erikoistunut Tampereen yliopiston professori Katri Sieberg kertoi järkyttyneensä jo pelkästään Trumpin voitosta. Samaan tapaan muslimikiellon toteuttaminen pysäytti. Hän uskoo, että Trump jatkaa toimintaansa yhtä vauhdikkaasti kuin on aloittanut. Sieberg kuitenkin epäilee, että Trump menee nopeasti liian pitkälle. Kuten useat mielenosoittajat Yhdysvalloissa ja ympäri maailmaa ovat osoittaneet, Trumpin tekoja eikä niiden motiiveja oteta lämmöllä vastaan.

Vaikutelman rakennusta

Suomessa on kuitenkin heitä, jotka pitivät Trumpia nousua presidentiksi mahdollisena. Trumpin voittoon jo vaalitaistelun aikana uskonut historian dosentti Markku Ruotsila sanoo, ettei Trump ole tehnyt oikeastaan mitään. Hän kuvailee Trumpin toimia symbolisiksi julistuksiksi, joita media paisuttaa entistä suuremmaksi. Ruotsilan mukaan Trump haluaa juuri tätä, eli luoda vaikutelman radikaaleista teoista ja pitää siten kannattajansa tyytyväisenä. Ruotsila näkee muslimikiellon vain väliaikaisena matkustusrajoituksena samaan tapaan kuin Trump: kyse ei ole muslimikiellosta, koska rajoitus ei koske kaikkia muslimivaltaisia maita ja se on vain väliaikainen.

Trumpin toiminta yllättää mutta samaan aikaan myös vastaa jo olemassa oleviin odotuksiin. Tamperelaisten muslimien reaktiot Trumpia kohtaan ovat todiste siitä, kuinka muslimit ovat joutuneet tottumaan huonoon kohteluun. Kauhistelu ei ratkaise Yhdysvaltojen tilannetta, mutta laajempaan ongelmaan populististen liikkeiden vahvistumisessa on mahdollista vaikuttaa. Epävarmuuden ja turvattomuuden pelossa ei pidä turvautua politiikan ääripäihin – Trump olkoon siitä elävä esimerkki.