Verottaja lyö faktat tiskiin Verokampuksella

Verokampus löytyy osoitteesta www.verokampus.fi.
05.02.2017 - 20:14 Teksti: Kati Aaltonen

Kesätöihin hakevat nuoret pääsevät tutustumaan verotuksen saloihin Verohallinnon uudessa verkkopalvelussa. Verokampus antaa vinkkejä myös opetukseen.

Verohallinto avasi tammikuussa 15−25-vuotiaille suunnatun Verokampus-palvelun. Sen tavoitteena on tehdä veroasiat tutuiksi heti, kun nuori astuu työelämään.

Verokampus kertoo verotuksesta oikeiden elämäntilanteiden avulla. Mukana on muun muassa yrittäjän, tubettajan ja rakennustyöläisen tarina. Palvelussa muistutetaan, millaisiin yhteiskunnan palveluihin veroeuroja käytetään. Esimerkiksi taitoluistelija Kiira Korpi kiittää veronmaksajia saamastaan tuesta.

Yrittäjyys kiinnostaa nuoria

Verohallinnon viestintäsuunnittelijan Riikka Kohtamäen mukaan palvelulle on ollut kysyntää.

– Verokampuksesta halutaan ensisijainen paikka, minne nuori jatkossa suuntaa veroasioita pohtiessaan, Kohtamäki kertoo.

Nuorten kysymykset liittyvät usein verokorttiin, veroilmoitukseen ja yrittäjyyteen. Myös uudet ansaintatavat, kuten bloggaaminen, nettipokerin pelaaminen tai digitaaliseen rahaan sijoittaminen, saavat miettimään verotusta. Kohtamäen mukaan Verokampus pyrkii tekemään asiasta kiinnostavaa ja helppolukuista.

– Aina ei tarvitse perustaa toiminimeä, vaan omaa ideaansa voi kokeilla vaikka yrittäjyysohjelman kautta.

Verokampus palvelee myös opettajia, jotka voivat materiaalien avulla tehdä veroasioita tutummiksi oppilailleen. Kohtamäki iloitsee, että opettajilta on tullut myönteistä palautetta ja kehitysehdotuksia.

Verokortti riittää

Psykologian opiskelijat Heidi Rannikko, 20, ja Helena Rantakokko, 21, ovat olleet kesätöissä jo useana vuonna. Työpaikka on löytynyt muun muassa kaupasta, vanhainkodista tai seurakunnalta. Rannikko uskoo menevänsä tuttuun paikkaan myös tänä kesänä.

Toista vuottaan opiskelevat Rannikko ja Rantakokko kuulivat Verokampus-palvelusta nyt ensimmäistä kertaa. Molempien mielestä veroasioista voisi tietää enemmänkin.

– Verotusta tulee mietittyä vasta silloin, kun tilanne tulee vastaan, Rannikko pohtii.

– Työnantaja onneksi muistuttaa verokortin tuomisesta ja se riittää, Rantakokko lisää.