Ylöjärvi hiihtää hankalasta talvesta huolimatta - Räikän tykkilumilatua aiotaan jopa laajentaa

Räikän tykkilumilatu lumetetaan aina heti säiden salliessa.
22.02.2017 - 16:05 Teresia Jokinen, kuvat: Tiina Hautamäki

Kaupunki on pitänyt Räikän tykkilumiladun hyvässä kunnossa koko talven. Latu on ilmaiseksi kaikkien käytössä. Tampereella ja useassa lähikunnassa ladut kärsivät lumenpuutteesta.

Aurinko painuu mailleen Ylöjärvellä, ja ensimmäiset Räikkä-cupiin osallistuvat lapset ovat jo vetämässä suksia jalkaan. Kisojen alkuun on 45 minuuttia. Ilma on mukavasti muutaman asteen pakkasen puolella. Ladun vieressä on uusi latukone. Tykkilumilatu on valmis illan koitokseen.

Tanja Hirvonen on tullut kisoihin kannustamaan kahta lastaan. Hirvosen mielestä Ylöjärven kaupunki pitää ladut todella hyvässä kunnossa.

– Vaikka Räikkä on näyttänyt parastaan tänä talvena, olen hiihtänyt asuinpaikkani vieressä harjulla koko talven. Harjulla ei ole ollut latuja, mutta lunta on riittänyt.

Ylöjärven kaupungin työmaapäällikkö Jyrki Tanhuanpää kertoo, että Räikän tykkilumilatu pidetään kunnossa talven jokaisena päivänä. Rakentaminen maksoi noin 5 000 euroa. Kokonaiskustannus arviolta tuplaantuu hankalan talven vuoksi.

Tanhuanpään mukaan suunnitelmissa on laajentaa Räikän latua ensi talvena.

– Tällä hetkellä latu on pituudeltaan kilometrin. Tarkoitus olisi tehdä siitä 2 kilometrin mittainen, mutta täytyy mitata, miten se soveltuu maastoon.

Latu on kaupungintalon kupeessa, ja se on suunnattu kaikenikäisille. Vieressä on lisäksi avanto ja sauna. Vapaa-aikajohtaja Sami Ylipihlajan mielestä Räikän ladun keskeinen sijainti kannustaa hiihtämään.

Tampereen ja sen ympäristön latutilanne on heikko

Muualla lähikunnissa tilanne ei ole yhtä hyvä. Nokialla latuja ei ole päästy tekemään oikeastaan metriäkään. Liikuntapaikkamestari Harry Kujansuun mukaan Nokian Hopeatien latua saatiin tehtyä väkisin pieni pätkä kolaamalla metsästä lunta. Koukkujärven tykkilumilatu ei ole kaupungin hoidossa.

– Päästään helpommalla, kun on enemmän lunta.

Tampereen hiihtoladuista käytännössä kaikki kärsivät lumenpuutteesta. Lempäälän seudun 11 ladusta 3 on hyväkuntoisia. Kangasalla ladut ovat heikossa tai kohtalaisessa kunnossa. Varovaisuutta täytyy noudattaa, koska ladut ovat pääosin tällä hetkellä hyvin jäisiä.

Vesilahdella latuja ylläpidetään edullisesti muutamalla sadalla eurolla vuodessa. Myös seuroille ja kylille on maksettu talkoorahaa latujen ylläpidosta.

Kampanjalla lisää hiihtointoa

Vesilahden ja Lempäälän yhteinen Hiihto-helmikuu-kampanja kannustaa huonolumisesta talvesta huolimatta hiihtämään. Kampanjan suorituskorttiin kerätään merkintöjä hiihto- ja ulkoliikuntakerroista. Vesilahden liikunta- ja nuorisosihteeri Sari Juuti kertoo, että kampanjalla halutaan saada ihmiset laduille.

– Siinä on mukana sellaista vanhan ajan meininkiä.

8- ja 10-vuotiaiden sarjat on Räikässä hiihdetty. Sirpa Kähkönen on mummin roolissa ostanut 2:lle lapsenlapselleen kisapuvut, jotta hiihtoinnostus säilyisi. He käyvät usein Räikässä hiihtämässä yhdessä.

– Ylöjärven kaupunki on pitänyt hienon lumitilanteen Räikän kentällä. Monena talvena ei missään muualla ole pystynyt hiihtämään, joten tämä on pitkältä matkalta tulleellekin ainut hiihtopaikka.

||

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.

Fakta

Räikkä-cup

  • Ylöjärven Räikkä-cupiin kuuluu 4 osakilpailua, joista 3. hiihdettiin 21.2. Viimeinen osakilpailu on 7.3.
  • Räikkä-cupissa on sarjat 8-, 10-, 12-, 14- ja 16-vuotiaille.
  • Räikän tykkilumiladun lisäksi Ylöjärvellä voi hiihtää muun muassa reiteillä Lamminpää-Metsäkylä, Soppeenmäki, Haavisto, Ansomäki, Karhe, Nisu, Topinlenkki ja Kuru.

Jutun kuvat

Räikän tykkilumilatu lumetetaan aina heti säiden salliessa.